sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Vuoden 2014 top julkaisut

Nykyään huomaan joutuvani pohtimaan ankarasti vastausta kysymykseen siitä, kuka on tämänhetkinen suosikkiartistini tai keitä kuuntelen eniten. Vielä haastavammaksi homma käy, jos on valittava lemppari viime aikoina ilmestyneistä levyistä. Uutta musiikkia toki riittää - sitä tulvii silmiin ja korviin lähes liikaa (1st world problems) - mutta ylitarjonta aiheuttaa sen, ettei mihinkään jaksa tai ehdi keskittyä viittä sekuntia kauempaa. Sen vuoksi on tyydyttävämpää turvautua vanhoihin suosikkeihin, sillä niiden kohdalla sentään tietää varmasti saavansa jonkinlaisen täyttymyksen tunnepuolella.

Vaikka en koskaan osaa heittää spontaanisti uusinta säväyttävintä löytöä, onnistuin kuukausi sitten seulomaan tänä vuonna ilmestyneistä levyistä kymmenen suurimman vaikutuksen tehnyttä kokonaisuutta. En usko, että musiikin tasossa tai julkaisujen määrässä on mitään vikaa aiempiin vuosiin nähden, vaan omassa paneutumisessani on toivomisen varaa. Ei liene mikään yllätys, että suomiräbä on listauksessani vahvasti esillä, vaikka olenkin loppuvuodesta huomannut tuntevani vetoa itselleni aiemmin täysin tuntemattomiin ja kylmäksi jättäneisiin genreihin. Nyt eletään kuitenkin vielä vuotta 2014, jota väritti minun kohdallani nämä levyt.

1. Olpekkalev - 01
Kuva
Eräänä syksyisenä iltana Oranssilla Kalevin ja Olpekin avaruusräppi iski minuun niin järjettömällä voimalla, että en vieläkään tajua kunnolla, mitä tapahtui. Neljän biisin kokonaisuus on niin viimeistä piirtoa myöten täydelliseksi hiottu, että olen aina pelkkää kylmää värettä ep:tä kuunnellessani. Ainakin pari biisiä on napattu Kalevin vanhemmilta julkaisuilta, jotka elävät nyt Olpekin biittien myötä täysin uutta ja pakahduttavampaa elämää.

Ja huh millaisista biiteistä on kyse. En voi koskaan tehdä niille oikeutta minkäänmoisin hehkutuksin, joten en edes yritä. 01 ei toki nojaa pelkästään Olpekin taidonnäytteiden varaan, vaan yhdistettyinä omalaatuisen flown omaavan Kalevin innostavasta energiasta pohjaaviin ajatuksenjuoksuiluihin näistä kahdesta aineksesta muodostuu saumaton paketti, joka on vaikuttavan tunnepitoinen kokemus. Lyriikoista paistaa inspiroiva ja lempeä maailmankatsomus, joka kannustaa suhtautumaan ympäröivään todellisuuteen totutusta poiketen.

+ Haluan hupparin, missä on tuo upea logo!

2. Betonipossu - Hyviä keloja

Kuva
Jäbä on just ja just täysi-ikäinen ja tekee tällaista musaa?! Betonipossun monipuolinen flow, letkeästi rullaavat biitit ja hatunnoston arvoiset tarinaniskemistaidot tekevät Hyvistä Keloista omaperäisen ja tulevaisuudelle todella kovia odotuksia - lupauksia! - synnyttävän kokonaisuuden. Levyn aiheet on ammennettu jokapäiväisistä rutiinihommista, ja muunnettu muotoon, jossa kahvin ryystäminen tai kouluun sateessa selviytyminen näyttäytyy kuulijalle viihdyttävänä seikkailuna, jonka haluaa kokea uusiksi kerta toisensa jälkeen. Raikasta soundia on helppo heittäytyä fiilistelemään, vaikka yleistunnelmassa piilee melankolisiakin vivahteita.

Kun keväällä päätin merkityksellisen ihmissuhteen, kävelin tapahtuman jälkeisenä päivänä töistä kotiin läpi Hakaniemen ja Kallion, Lintsin viertä aina Pasilaan asti. Pyöritin Hyviä Keloja kuulokkeissani uudestaan ja uudestaan. Olo oli epätodellinen, haikea ja varovaisen toiveikas, ja levy sopi ambivalentteihin tunnelmiini hämmentävän erinomaisesti. Se ei kuitenkaan ole syy top kakkoseen sijoittumiselle, vaan Hyviä Keloja on kunniamaininnan arvoinen suoritus ihan omillaan.

3. Francis Koira - Stoner Age

Kuva
Tämä paksun savun ryydittämä soundi aiheuttaa minulle niin suunnatonta mielihyvää, että vaikka jollakin tasolla tiedostan, kuinka kummallista on se, millaisella voimalla tähän juttuun olen haksahtanut, en saa tarpeekseni Francis Koiran jumittelusta. Tämä pajariräppi ei välttämättä aiheensa puolesta ole sitä kaikkein puoleensavetävintä, vaikka muutaman kappaleen ytimestä löytyy kieltämättä täysin fiksu sanoma (itsestäänselvimpänä Tee työtä jolla on merkitys), mutta Francis Koiran mörisevän matalaksi pitchattu ääni ja levyn dynaaminen tunnelma vetoaa minussa johonkin alkukantaiseen puoleen. Menevät biitit ja Francis Koiran junnaavat (positiivisessa mielessä!) räpit addiktoivat ja energisoivat, rytmit ovat vailla vertaansa, ja hilpeät ja yllättävät koukut siellä täällä pitävät innostavan vireen yllä. Harmi, että se ainokainen kerta kun pääsin todistamaan livemeininkejä, olin liian alkoholeissa muistaakseni tapahtumasta mitään mainitsemisen arvoista, mutta toivottavasti elämä tarjoaa vielä toisen tilaisuuden.

Samankaltaiseen lokeroon asettuu Spede Hasanen, jonka artistin nimeä kantava levy olisi kiitänyt suoraan tämän listan ykkössijalle, jos sen julkaisu olisi tapahtunut kuukautta myöhemmin. Näiden kahden hemmon tyylit vetoavat minuun selittämättömällä tavalla, niin että kummankin levyn kohdalla olin ensimmäisen kuuntelun jälkeen kuin ansassa ja soitin samoja biisejä repeatilla viikkokausia. Spede Hasanen on ilman muuta ollut musavuoteni vaikuttavin kokemus, enkä edelleenkään ole immuuni biisien vaikutuksille. Työttömyydestä, tajuntaa laajentavista substansseista ja epämääräisestä lojumisesta pohjansa saavat kappaleet ilahduttavat kaikessa totisessa tykityksessään, ja ovat hämmentävän lohdullisia, kiitos tekstien koomisen ja itseironisen pohjavireen. Aiheet itsessään saattavat välillä liukua suorastaan murheellisen puolelle, mutta Hasasen absurdin rajamailla pyörivät seikkailut arjen uskomattomassa tiimellyksessä vakuuttavat, ettei mitään tarvitse ottaa kovin vakavasti, jos ei nappaa. Biitit ovat yksinkertaisesti huikeita ja tykyttävät syvällä sielussa.

+ Luigi Lucianon featti 50-50:ssä on joka kuuntelulla uskomattoman sykähdyttävä, en ymmärrä!

4. Kube - Flow

Kuva
Voi Kube minkä teit! Vitsikkäänä mukamas-fiilistelynä alkanut kuuntelu muuttui kohdallani vakavaksi ihastumiseksi - ihan musapohjaiseksi! Ainakin melkein... - viimeistään siinä vaiheessa, kun huomasin luukuttavani Kenkäboxia ihan joka välissä, eikä vain levottomien etkojen ja jatkojen idioottivarmana ohjelmanumerona. Kuben tyylissä on jotain vaarallisen vetoavaa, joka ei päästä otteestaan kun siihen kerran on langennut. Tyyppi tekee niin tosissaan ja täysillä, pitäen kuitenkin keventävän pilkkeen silmäkulmassa kaikessa häikäilemättömässä paahtamisessaan.

Aluksi suhtauduin aavistuksen skeptisesti levyn vähemmän bängääviin lauleluihin, joita ilkeämpi voisi kuvailla angstisiksi, mutta kun Flow'hun onnistuu sukeltamaan varpaita myöten, alkaa maltillisempikin puoli toimia. Lauluissa on sitä paitsi kiva hoilottaa mukana. Tanssillisempaa puolta edustavien, nauruntyrskähdyksiä aiheuttavia älynväläyksiä - "olin just lähössä duuniin mut hei vitut siit" - sisältävien biisien kirjo on myös kunnioitettava. Kube tekee pelottomasti - nyt tulee inhottavan kliseinen ilmaisu, mutta sallin itselleni sen käytön tässä yhteydessä siksi, että Kube onnistuu toitottamaan samaa viestiä ilman, että se on vähääkään vaivaannuttavaa - rohkeasti omaa juttuaan.

Jumanji. Miten joku voisi olla rakastamatta jotakin näin älyttömän upeaa? Tai maailmanomistajaolot aiheuttavaa Chevy Flow:ta, joka on minulle levyn huipentuma tästä ikuisuuteen.

5. Nyt kolisee

Kuva
Sanon heti, että en ole koskaan kuunnellut J. Karjalaista, enkä osaa tai edes halua vertailla näitä räppiversioita alkuperäisiin kappaleisiin. Kuten aina ison poppoon kokoontuessa samalla julkaisulle, löytyy joukosta muutama heikompi oljenkorsi, mutta tässä tapauksessa niitä on miellyttävän vähän, skipattavia tuskin lainkaan (Heikki Kuulan lallattelu tai Junon ja Alex Sandungan lauleskelut eivät parin ekan pyöräytyksen jälkeen hirveästi inspiroi). Yksi vuoden ehdottomia helmiä löytyy tältä kokoelmalta, ja koska kyseessä on jumalainen RPK, tämä ei yllättäne ketään. Lähde (Kurkien Äänet) on niin värisyttävä tuotos, että sen voimat riittäisivät lähes yksin nostamaan levyn top kybään. Tasaisen hyvälaatuisesta valikoimasta löytyy kuitenkin useampi edukseen erottuva veto, jotka tekevät levystä kekseliään ja aikaa kestävän. J. Karjalaisen musisointeihin sulatetut räppäilyt toimivat ilahduttavan luontevasti ja tekevät tervetulleen laajennuksen ulospäin genrerajojen osalta.

6. Run the Jewels - Run the Jewels 2

Kuva
Myönnän olevani vielä aika lapsenkengissä tämän kaksikon suhteen, mutta samalla juuri se seikka puhuu levyn puolesta. Heti ekoista kuunteluista lähtien tiesin olevani mennyttä. Perusteluni alkavat noudattaa samaa kaavaa, koska kehun koko ajan kaikkien biittejä, mutta tässä ihan oikeasti. Nämä biitit. NÄMÄ BIITIT! Tämän levyn kohdalla en vielä pysty suhtautumaan kokemukseen millään tapaa järjellisesti, vaan hehkutukseni menevät alkeelliselle tasolle, jolla pystyn ilmaisemaan mietteeni lähinnä sellaisilla hokemilla kuin aaaapääräjähtäääääenkestääääapuaaaaamäkuoleeeeeeeeeennnnnnnnnnn

Keikka Tavastialla taitaa kivuta keikkakokemusteni ykkössijalle, ainakin tämän vuoden osalta, sillä mikään muu poppoo ei ole saanut minua - ja ympäröivästä jengistä päätellen koko yleisöä - niin hikiseen euforiaan jo pelkällä sisääntulollaan.

Love again (Akinyele back) feat. Gangsta Boo ansaitsee erityismaininnan, koska sukupuoliroolien tasaistaminen näin stereotyyppisen aiheen tiimoilta on räppipäiltä harvinaisen fiksu veto.

7. Mikidi & Gaiaf - Uhka naapurissa

Kuva
Kuka olisi uskonut, että minä alan pitää riemukkaasta melodiaräpistä? Normaalisti olen vakaasti sitä mieltä, että mitä aggressiivisempi ja synkempi, sitä parempi, mutta tässä tanssittavassa kaksikossa on jotakin niin aseistariisuvan hellyttävää, että etenkin hupaisat keikkameiningit useaan otteeseen tsekanneena en voi mitenkään sivuuttaa levyä. Tässä tapauksessa nimenomaan livevedot käännyttivät minut kaksikon faniksi, sillä panin ihmeissäni merkille, kuinka Mikidi&Gaiaf-yleisö on poikkeuksetta normaalia räppikansaa iloisemmissa fiiliksissä. Levyä kuunnellessa ratkaisu tähän arvoitukseen valkenee: Uhka naapurissa on yksinkertaisesti kokonaisvaltainen hyvän mielen levy. Toteamus ei ole millään tapaa alentava, sillä mistään pilipaliräpistä ei suinkaan ole kyse. Mikidi & Gaiafin eloisa sanailu yhdistettynä funkkaaviin taustoihin toimii takuuvarmana pahan mielen korjaajana, ja pari tunnelmointiraitaa välissä pitää homman moniuloitteisena. Uskallanpa myös väittää, että itselleni suosikein verse Sairas T:ltä löytyy tältä levyltä.

+ Gaiafin jammailut lavalla ovat tanssityylien aatelistoa.

8. DJ Kridlokk - Mutsi

Kuva
Näin jälkeenpäin ajatellen oli aiheetonta ja hölmöä odottaa UG-Solon kanssa samassa sarjassa painivaa levyä - etenkin kun Kridin ekan täysipitkän soolon kohdalla voi jo puhua ilmiöstä pelkän levyn sijaan - mutta Mutsi pitää puolensa ja kisailee omassa luokassaan selviten kunnialla. En muista milloin viimeksi olisin lämmennyt yhtä hitaasti millekään levylle, sillä kesti kuukausia, ennen kuin Mutsi alkoi aiheuttaa minulle minkäänlaisia todellisia tunnetiloja "ihan jees"-tyyppisen tunnelmoinnin lisäksi. Nyt, lukuisten keikkojen ja verkkaisen totuttelun seurauksena, on Mutsista viimeinkin kuoriutunut minunkin korvissani timantinkova mestariteos.

Ikinä Kii:n viiltävä biitti on yksi tämän vuoden tajunnanräjäyttävimpiä, ja Tuuttimörön osuus Hynät, rahat ja ruplissa herran parhaimmistoon lukeutuvia suorituksia.

9. Schoolboy Q - Oxymoron

Kuva
Tämä on top kymppiin päätyneistä levyistä itselleni tuntemattomin, sillä en ole syventynyt siihen sen ansaitsemalla sinnikkyydellä. Oxymoron on toiminut enemmänkin leppoisana taustamusana huidellessani jossakin päin ulkomaailmaa, mutta taitavan tekijän tunnistaa vähemmästäkin, ja tämä levy on yksinkertaisesti tasaisen varmaa räppiä. Koulupoika Q on hommassaan etevä ja hoitaa levyn kunnialla kaikkien viidentoista biisin läpi yhdessä muutaman ansioituneen tunnetun räppipään kanssa. Oxymoron ei synnytä sen suurempia tunteenpurkauksia, mutta se on kivenkovan laadukas teos.

10. FKA Twigs - LP1

Kuva
Tämä jumalatar on kutonut ympärilleni sellaisen hämähäkinseitin, että olen täysin naisen armoilla ja voisin palvoa häntä elämäni loppuun saakka. FKA Twigsin suoraan syvimpiin tunnelukkoihin soljuvat biisit ovat kaikessa herkkyydessään uskomattoman teräviä ja kirkkaita, ollen samalla vähäeleisyydessään pakahduttavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti